Wat is luchtfotografie?

Afdrukken
PDF

De luchtfotografie vindt haar begin vanaf de ontwikkeling van de eerste ballonvaarten. Tijdens de eerste wereldoorlog is het een belangrijke techniek die militair wordt ingezet. Na de tweede wereldoorlog werkt KLM-Aerocarto als eerste met de groot formaat glasplaten camera's, waaruit later de zg Fairchild K-20 en de Linhof Aerocamera ontwikkeld is. Dit zijn grootformaat rolfilm camera's waarmee tot rond 2010 door ons professionele luchtfotografen gewerkt is.

Luchtfotografie vereist een bijzondere benadering en een hoogwaardige opname techniek de slechts door enkelen beheerst wordt. Met de opkomst van de digitale fotografie zijn ook oude garde luchtfotografen overgeschakeld op deze nieuwe techniek die tot enkele jaren geleden kwalitatief nog ontoereikend was. Veel fotografen met andere disiplines dan de luchtfotografie hebben zich binnen ons vakgebied begeven, dit met wisselend succes. Met behulp van Photoshop worden op het eerste gezicht ook bij matige opname omstandigheden aanvaardbare resultaten bereikt. Bij de hoge eisen die de klant aan professioneel werk mag stellen vallen de gelegenheids beelden toch door de mand. Digitaal of analoog, de vakman doet geen concessies aan de kwaliteit, dit is te zien in het eindresultaat zeker bij grote vergrotingen.

De samenwerking met een speciaal daarvoor opgeleide fotovlieger en het in bezit hebben van een laagvlieg vergunning zijn een voorwaarde voor kwaliteit. Door op het juiste moment (dit in nauwe samenwerking met de luchtverkeersleiding) op de juiste plaats te zijn kunnen onder optimaal gecontroleerde omstandigheden lucht-opnamen gemaakt worden. Vooroverleg en afstemming zijn een eerste vereiste, net zoals het op tijd en zonder misverstanden afleveren van een perfect eindresultaat. Natuurlijk geven wij een niet goed, geld terug garantie.

                                                                                                     Vriendelijke groet, Cor Harteloh.